Terug naar nieuwsoverzicht

Aan de fans van Quatre Forte

Door Joke - toegevoegd op 07-01-2010

Aan het begin van een nieuw jaar is het tijd om even een korte samenvatting te schrijven over wat we in 2009 in grote lijnen als kwartet gedaan hebben en natuurlijk ook een kleine doorkijk te geven over wat jullie van ons in 2010 kunnen verwachten. Afgelopen jaar hebben wij een aantal concerten gegeven welke jullie hebben kunnen beluisteren. Voor ons was het elke keer weer een uitdaging om een mooi optreden neer te zetten, met uitdagende muziek welke ook jullie als publiek aanspreekt. Van elk optreden hebben wij iets geleerd en na afloop konden wij telkens weer met nieuwe inspiratie verder werken.

Sandfirden

Maar optreden is niet het enige wat wij het afgelopen jaar gedaan hebben.

Wij zijn alle vier saxofonisten die wel eens in een korps spelen, of in een ander ensemble. Maar spelen in een kwartet is toch heel wat anders. Om meer balans (de onderlinge stemverhouding) in het kwartet te krijgen en om meer te leren over de te spelen muziek, hebben wij een aantal lessen bij Frank Baan van het Aerofoon-atelier gehad. Daardoor hebben wij veel geleerd over het spelen op de (verschillende) saxofoon(s), het samenspelen in een kwartet, maar hebben we ook veel achtergrondinformatie ontvangen over de door ons te spelen muziek. Bij het spelen in een kwartet gaat het niet alleen maar om de noten te spelen die op papier staan, maar het betekent ook dat de balans goed moet zijn en dat je moet weten wat je speelt en wat je daarmee uit wilt stralen. Frank heeft ons hierbij een stuk wijzer gemaakt en dankzij de vele tips die we telkens kregen zijn wij in staat om ons steeds weer te verbeteren.

In juni zijn wij naar het On-Wings-Festival in Groningen geweest. Één van de dagen stond in het teken van de saxofoon. S'avonds was er een optreden van verschillende saxofoonkwartetten die over de hele wereld bekend zijn: het Amstel Quartet, het Aurelia Saxofoon Kwartet, the Apollo Saxophone Quartet en als afsluiting speelde Vento do Norte. Aan het eind van de avond waren we alle vier sprakeloos: geweldig om te zien en vooral te horen hoe deze mensen (samen) saxofoon spelen met zoveel sfeer, techniek en passie. Indrukwekkend! Voor ons wederom een inspirerende dag.

En natuurlijk niet te vergeten ons uitstapje naar Amsterdam, waar we nieuwe muziek gehaald hebben. Met deze muziek zijn wij na de zomervakantie van start gegaan en hebben e.e.a. tijdens het concert met Charivari in Sanfurd laten horen. Een optreden samen met het Clarino-ensemble en vóór en na een kerkdienst op kerstavond, beide in Harlingen, slotem ons muzikale jaar af.

Wat brengt 2010 ons?

Tijdens een lekkere hap op 29 december hebben wij met zijn vieren de grote lijn van het programma voor 2010 doorgenomen. Het jaar 2010 staat voor ons in het teken van twee “grote” optredens. In april willen wij graag meedoen aan het Gouden Spiker Festival. Kenners onder ons zullen misschien denken “is dat ook voor kwartetten?” Ja, sinds vorig jaar is er ook de mogelijkheid voor ensembles om mee te kunnen doen in de zogenaamde "festival divisie", welke vervolgens door een deskundige jury worden beoordeeld. Wij hebben ons inmiddels aangemeld en hopen daar een leuk optreden te kunnen geven met wederom een nieuw repertoire.

In november wordt er in Den Bosch voor het eerst een concours voor amateur saxofoonkwartetten gehouden waar wij aan mee willen doen. De optredens van de verschillende kwartetten worden hier beoordeeld door professionele saxofonisten, onder andere uit het Aurelia kwartet en het Amstel kwartet. Stel dat een ander saxofoonkwartet dit leest en graag mee wil doen: opgeven kan via de website van Ottomani.

Maar natuurlijk zullen wij in 2010 ook nog optredens tussendoor geven voor “ons eigen” publiek en het eerste concert is alweer gepland in maart. Dit concert gaan wij wederom samen geven met het koperkwintet Charivari. Verdere informatie hierover ontvangen jullie binnenkort.

Tot slot:

Wij hebben er weer veel zin in en hopen dat jullie ons ook dit jaar weer zullen vergezellen tijdens onze optredens.