Terug naar nieuwsoverzicht

Eerste prijs op kampioenschap!

Door Erik - toegevoegd op 7-10-2012

Na weken van voorbereiding voor het kampioenschap, was het zaterdag 6 oktober dan eindelijk zo ver dat we af moesten reizen naar Utrecht om deel te nemen aan het NK blazers, georganiseerd door de VNM (Vereniging Nederlandse Muziekbonden) in samenwerking met de KNFM (Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekgezelschappen) en wat plaats vond in de Fentener van Vlissingenzaal in het conservatorium van Utrecht. Wij kwamen na het behalen van de derde prijs in het provinciale concours van de OMF (Organistatie van Muziekverenigingen in Fryslân) uit in de derde divisie voor ensembles en als enigste muzikanten van de OMF die aan het NK meededen hadden wij de eer van Fryslân op onze schouders. Wij speelden, net als op het provinciaal concours in april, het Adagio opus 11 van Samuel Barber in het arrangement van Johan van der Linden wat door de organisatie van het concours werd beoordeeld als een derde divisie stuk.

Quatre Forte in Utrecht

Ons eerste doel voor deze zaterdag was om er gewoon van te genieten met ons vieren en daar als een kwartet te staan, niet als vier individuele muzikanten. Ondanks dat er ook een hele fanclub met ons meeging (bestaande uit vooral ouders en andere familieleden, maar ook onze oud sopraansaxofoniste Inge kwam mee) kozen wij er dus voor om met zijn vieren op pad te gaan en zo vertrokken wij even na tienen in de ochtend vanuit Fryslân naar Utrecht om daar even na twaalven zonder files en maar één keer verkeerd te rijden (maar dat was de schuld van de verouderde TomTom-kaart en niet van onze chauffeuse Reina) aan te komen.

Om half twee mochten wij in gaan spelen in een piepkleine oefenruimte van het conservatorium waarbij zelfs nog een cameraploeg van RTV Utrecht langs kwam ons tijdens het inspelen te komen filmen. Om tien voor twee kwam de volgende muzikant al aan de deur kloppen of ze mocht inspelen en moesten wij de laatste tien minuten voor ons optreden op de gang afwachten. Wij waren uitgeloot om als eerste te mogen spelen in het middenprogramma, dus om klokslag twee uur moesten wij op in de “Fentener van Vlissingenzaal”.

Showtime

Wat ons van het provinciaalconcours in april vooral bij gebleven was, is de hoeveelheid zenuwen die zo’n optreden waarbij je beoordeeld wordt door een professionele jury met zich meebrengt en hoewel we er langzaam aan beginnen te wennen, waren de zenuwen ook deze keer van de partij. Desondanks zaten wij daar als een kwartet en hielden wij goed contact met elkaar en hielden wij de rust er in. In deze prachtige zaal midden in het conservatorium speelde het ook heerlijk en kwam een gedragen nummer als het Adagio helemaal tot zijn recht. Doordat wij als eerste op moesten treden, moesten wij nog tot half zes wachten voor de prijsuitreiking, dus om de tijd te doden hebben we naast het luisteren naar andere solisten en ensembles, nog een kleine fotoshoot in het hofje achter het conservatorium gehad (we hadden de nette kleren toch nog aan) en zijn wij met het mooie weer van zaterdag de binnenstad nog in geweest om een ijsje te halen.

1e prijs

Zoals een muzikale uitvoering hoort te verlopen, liep alles minimaal een half uur uit en vond de prijsuitreiking uiteindelijk om zes uur plaats. Alle ensembles en solisten die s’middags optraden (divisies één tot en met drie) moesten op het podium verschijnen en het bedanken van de organisatie, de juryleden (Piet Jeegers en Luuk Tuinstra), de ouders en begeleiders van de muzikanten en één ieder die nog vergeten was, was het eindelijk zover om de prijzen uit te reiken en gelukkig werden wij niet lang in spanning gehouden want er werd begonnen met de derde divisie ensembles. Na het opnoemen van de gene die niet de eerste prijs hadden gewonnen, werd het al snel duidelijk dat het ons gelukt was, met 85,5 punten hebben wij de eerste prijs behaald! De grootste winnaar van dit concours in de eerste divisie is overigens de sopraansaxofoniste Celine Brouns uit Limburg welke met het stuk Fantasia van H. Villa Lobos ons liet horen wat je nou echt met een saxofoon kunt doen waarmee ze dan ook niet onverdiend 98 punten (van de 100) wist te behalen!

Na alle felicitaties over en weer, en ook van toch nog een aardig aantal afgevaardigden van de OMF die meehielpen in de organisatie waardoor zelfs in hartje Utrecht er nog veel Fries gepraat kon worden, gingen wij bepakt en bezakt met een aantal van onze grootste fans (oftewel onze ouders) naar een restaurantje in de binnenstad om onze overwinning daar te vieren. Dankzij de moderne techniek kwamen de eerste felicitaties al binnen via Twitter, Facebook en email. Rond negen uur zaten wij weer met zijn vieren in de auto, maar dit maal zeer voldaan. Het was al met al een lange dag, maar wel één om niet te vergeten.

Harmke

In het bijzonder willen wij onze coach Harmke Bijlsma-Johnsen bedanken. Net als voor het provinciaal concours heeft zij ons nu een aantal keer gecoacht en slaagt zij er keer op keer weer in om ons het stuk net weer even wat mooier te laten spelen. Vooral het meeleven buiten de repetities om maakt dat wij haar in het bijzonder willen bedanken. Ook voor de komende optredens, het optreden met het Fries Kamer Orkest en tijdens het orkestenconcours van de OMF, zal zij ons blijven begeleiden.

Harmke, bedankt!