Terug naar nieuwsoverzicht

We zijn weer op stoom

Door Erik - toegevoegd op 17-07-2011

Het is een tijd aardig stil geweest rond Quatre Forte, maar stil gezeten hebben wij niet. Sinds afgelopen december zijn wij samen met onze nieuwe sopraansaxofoniste Inge druk bezig geweest met het op muzikaal vlak vertrouwd raken aan elkaar en een nieuw repertoire in te studeren. Nu na een half jaar hebben wij dan eindelijk ons eerste optreden na een lange tijd weer gehad, en dit optreden had nog een hele mooie verrassing voor ons in petto.

Optreden tijdens kunstexpositie Keik

Het optreden vond plaats op zondag 10 juli jongstleden en het was aanvankelijk de bedoeling dat wij buiten naast de grote kerk in Harlingen (de kunstexpositie vond plaats binnen in de kerk) ongeveer drie kwartier zouden spelen tijdens het muzikale programma “Fjoer” verzorgd door de Rytmyk (de muziekschool). Vlak voor ons optredentje werden we ingefluisterd dat wij ook binnen in de kerk mochten spelen, wat voor ons natuurlijk een kans is die je niet vaak krijgt, dus voor ons kon de dag al niet meer stuk.

Tijdens ons optreden in de kerk hebben wij veel nieuwe nummers ten gehore gebracht waarin wij veel accenten hebben gelegd op vooral de wat meer solistische stukken, met als hoogtepunt een solo voor Gerjanne op de baritonsax met het jazzy stuk “Whoza Mtwana” waar menigeen in het publiek toch even stil van werd.

Na afloop van ons optreden van twee maal een half uur, gingen we met het nodige aan complimenten uit het publiek met een zeer goed gevoel weer naar huis. Ons eerste optreden na een lange tijd was een daverend succes. Of kon het nog beter?

De uitreiking

Ja, het kon nog veel beter....

Na afloop van ons optreden werd ons nog ingefluisterd dat we ook meedingden voor een aanmoedigingsprijs waar alle muzikale groeperingen die tijdens Keik optraden door een driekoppige jury (bestaande uit Margot Hoiting, René S.M. Rijksen en burgemeester Paul Scheffer) beoordeeld werden. Ok, we zien wel dachten we.

Deze prijs werd op zaterdag 16 juli in de grote kerk uitgereikt en in de week ervoor werden we al gevraagd of er in ieder geval één iemand van ons bij de uitreiking kon zijn, blijkbaar waren we een goede kanshebber. Namens Quatre Forte is dus Erik zaterdagmiddag wederom naar de kerk gegaan voor de uitreiking, maar ook voor het optreden van het Clarino-ensemble, een klarinet-ensemble waar Quatre Forte in het verleden al eens een optreden mee heeft gehad.

En toen de uitreiking. Als eerste werd er een prijs uitgereikt aan één van de deelnemende kunstenaars, de Theo Brandsmaprijs welke gewonnen werd door Jelle Zijlstra. Bij de uitreiking van de applausprijs werden eerst de nummer twee en drie met een eervolle vermelding in het zonnetje gezet. Dit waren “Golfers Bacon”, een veelbelovende jonge popband en “Muzt”, een zang, dans en acteergroepering van het CVK Sneek. Maar de eerste prijs ging naar...

….Het saxofoonkwartet Quatre Forte!

Uit het juryrapport:

De applausprijs van dit jaar gaat naar saxofoonkwartet Quatre Forte. Zoals de meeste deelnemers is deze groep muzikanten kort bij elkaar, om precies te zijn een half jaar.

Hun muziekkeuze varieert van eeuwenoude kamermuziek tot hedendaagse hits. Als je snel herkenbaar Abba's "The winnner takes it all" ten gehore brengt toon je ook zelfvertrouwen in deze contest.

De combinatie klassieke muziek en saxofoon, maar ook popnummers, groeit in populariteit. Dat laat onverlet dat uitvoerenden nog wel hun muziek zelf moeten arrangeren. Zo ook Quatre Forte.

Hoewel een Rytmyk docent af en toe meekijkt over de schouders van de vier, is er geen lesprogramma voor en vormen zij zich sterk autodidactisch.

Hun uitvoering leidde tot een groot aantal aandachtig luisterende bezoekers.

De stilte en de sfeer tijdens de uitvoering en het bewonderend applaus nadien was een bewijs te meer dat de jury terecht Quatre Forte de Applaus prijs toekent.

De Applausprijs

De applausprijs

De prijs bestond uit een metalen beeldje, een botervloot (één van de sponserende bedrijven is Bed en Breakfast “De Botervloot”), een geldbedrag en een overnachting voor twee personen in het Bed en Breakfast. De prijzen werden uitgereikt door parlementair verslaggever Frits Wester, welke meteen voorstelde dat de overnachting niet voor twee personen, maar voor vier personen moest worden.

Het mag duidelijk zijn dat we met deze aanmoedigingsprijs een bevestiging hebben gekregen dat we met het kwartet weer de goede kant op gaan en het heeft ons zeker veel zelfvertrouwen gegeven.