Terug naar nieuwsoverzicht

Het debuutconcert van Quatre Forte

Door Gerjanne - toegevoegd op 29-01-2009

21 December 2008

Het is nog vroeg (voor een zondagmorgen) als wij bij elkaar komen in Harlingen. Het eerste wat gedaan moet worden is de koffiemachine aan, want die schijnt er een half uur over te doen en een koffieconcert zonder koffie... nee dan maar wat vroeger uit bed.

Gelukkig hebben we gister tijdens de soundcheck alles al klaargezet (nou ja… wij waren aan het soundchecken en de familie van Cor deed het voorbereidende werk), zodat we ons vandaag volledig op de muziek kunnen concentreren. Ook ons koffieteam is er vandaag weer vroeg bij en staat al klaar om de gasten koffie, thee of limonade in te schenken.

Wij spelen ondertussen de instrumenten warm, nemen nog wat moeilijke stukjes door en dan is het wachten geblazen...

Ruim voor elven komen de eerste gasten binnen en onder het genot van de verse koffie wordt er bijgepraat met elkaar en worden er zelfs oude bekenden ontdekt in de zaal. Wat is de wereld toch klein. Tegen elf uur zit de zaal wel erg vol en kunnen we er niet meer onderuit: Quatre Forte begint aan haar debuutconcert.

We hebben besloten om met een spetterend nummer te beginnen om de aandacht van het publiek te krijgen, maar zodra wij in de richting van onze instrumenten lopen wordt het al doodstil; die aandacht hebben we nu in ieder geval al. De zenuwen gieren door onze keel als we I got Rhytm van George Gershwin inzetten maar na de eerste paar maten is dit over; dit is ons debuutconcert en we zullen al die vijftig mensen in de zaal laten horen waar we al die weken zo hard aan gewerkt hebben! (Bijna) vlekkeloos vervolgen we ons programma met een koraal van Brahms en de Canon van Johann Pachelbel.

Debuutconcert

Tussen het spelen door verteld Cor ons publiek wat over het kwartet, de muziek die we laten horen en de instrumenten. Tijdens deze momenten kunnen wij even ademhalen en lief lachen naar de fotograaf, want tijdens het spelen zijn we veel te druk om daar ook nog eens op te letten. Omdat het bijna kerst is spelen we nog een paar vlotte kerstnummers en voor de pauze sluiten we af met El Capeo.

De eerste reacties uit het publiek zijn gelukkig zeer positief dus na de pauze gaan we vol goede moed verder met Synfonia nummer 3, de Jolly Joker en Quartet for Wind Instruments.

Dan komt het moment van de ochtend: "Het is een nacht" van Guus Meeuwis, gearrangeerd door Erik met een prachtige solo door Joke. Ook dit nummer staat als een huis en als we afsluiten met een swingend kerstnummer breekt een luid applaus los en kunnen we opgelucht ademhalen.

We krijgen een bos tulpen voor onze inzet en om het af te leren spelen we I got Rhytm nog 1 keertje en dan is het echt gebeurd. De instrumenten worden opgeruimd, de gasten uitgezwaaid en de kopjes afgewasssen en dan is het tijd om naar huis te gaan.

De week daarop verschijnt nog een groot lovend artikel met foto in de "Extra", krant van Harlingen e.o. en dan kunnen we echt trots op onszelf zijn. Het debuutconcert van Quatre Forte was een succes en we zullen nu zeker weten doorzetten met onze passie...